Am avut mari îndoieli înainte de a oferi pe site posibilitatea cititorilor de a cumpăra o cafea dacă le place ceea ce citesc. Cititoarea care mi-a oferit prima cafea mi-a scris şi câteva rânduri despre ceea ce o pasionează şi astfel am aflat că lucrează cu copii cu nevoi speciale, mai exact cu copii nevăzători. Cu copii cu nevoi speciale am lucrat şi eu, în calitate de bibliotecar al unei şcoli speciale, şi am avut nişte satisfacţii extraordinare. Cele mai pofunde, interesante, emoţionante ateliere de colaje, de lectură sau de poeme dadaiste le-am avut cu ei. Biblioterapie se poate realiza cu aceşti copii, indiferent de cât de dezvoltat este limbajul lor.
Mesajul cititoarei m-a determinat să mă gândesc la cum îi poate ajuta biblioterapia pe copiii nevăzători sau cu deficienţe de vedere. Am revenit foarte târziu cu acest text pe de o parte pentru că cercetarea a fost destul de dificilă, iar pe de altă parte pentru că tocmai semnasem contractul cu o editură pentru a fi redactorul unei cărţi şi am avut un termen de predare foarte strâns. Am ales să încep încă din titlu cu o întrebare, pentru că ar fi foarte utilă o listă cu cărţi care să poată fi recomandată copiilor nevăzători şi părinţilor acestora.
Copiii cu dizabilităţi au nevoie de stimulare culturală, de îmbunătăţirea educaţiei şi de oportunităţi pentru activităţi în timpul liber, astfel încât să li se poată facilita şi îmbogăţi contactul cu alţi oameni, în special pentru cei care se simt diferiţi şi izolaţi. Sunt copii cu nevoi, reacţii şi diferenţe individuale. Fiecare copil este unic, cu nevoi proprii, precum și capacități, probleme și posibilități. Majoritatea copiilor cu handicap au întârzieri în dezvoltarea limbajului. Din această cauză pot avea probleme cu dezvoltarea lor emoţională şi socială sau/şi dificultăţi de citire. Ei pot folosi cărţile obişnuite pentru copii, dar vor avea nevoie şi de cărţi special făcute pentru ei. Copiii nevăzători au probleme în înţelegerea numeroaselor cuvinte care sunt legate de vedere şi experienţa de a vedea.
Probabil că ne este dificil să ne imaginăm cât de problematice sunt situaţiile de învăţare când nu se pot folosi cuvinte sau idei abstracte, întrucât întreaga noastră dezvoltare socială şi intelectuală depinde de vorbirea bine dezvoltată, prin care luăm contact cu ceilalţi.
Pentru cei mai mulți dintre noi, vorbirea este legătura prin care luăm contact cu ceilalți. Întreaga noastră dezvoltare socială și intelectuală depinde de vorbirea bine dezvoltată și este dificil să ne imaginăm cât de problematice devin situațiile de învățare când nu se pot folosi cuvinte sau idei abstracte ca ajutoare pentru instruire în sensul cel mai larg.
Rolul jucat de limbaj în dezvoltarea noastră este cel mai bine înțeles atunci când venim împreună cu acești copii care au probleme de limbaj diferite și ale căror dificultăți cresc de la an la an. Pentru ei, predarea trebuie să se concentreze pe învățarea cuvintelor, care sunt cele mai importante instrumente ale minții.
Un handicap de orice fel înseamnă aproape întotdeauna singurătate, este menţionat în volumul The Role of children's books in integrating handicapped children into everyday life, de unde am preluat majoritatea ideilor şi pe care îl pot trimite în format pdf, dacă îmi scrieţi. Copiii din cărţile pentru copii pot fi prieteni atunci când copiii cu dizabilităţi se simt singuri.
Aceştia au nevoie de cărți în braille, cărți audio și cărți tactile. Alți copii cu vedere parțială au nevoie de cărți cu litere mari. Copiii care nu pot vedea imaginile au nevoie de literatură special creată pentru ei.
Multe țări au cărți pentru copii în braille, însă aceste cărți sunt de cele mai multe ori produse și deținute de organizații pentru nevăzători și nu se găsesc în bibliotecile publice. Cărțile pentru copii în braille ar trebui, desigur, să fie reprezentate acolo alături de cărți pentru alți copii.
Pe lângă cărțile în braille, mai există cărţile audio. Pentru a le permite copiilor nevăzători să beneficieze de cărți pentru copii, trebuie să existe o gamă largă de cărți audio. Ei pot asculta aceste cărți împreună cu prietenii lor care nu sunt orbi, reducând astfel distanța dintre ei. Cărțile în braille se completează reciproc cu cărţile audio. În ceea ce privește ficțiunea, există tendința de a prefera cărțile audio, în timp ce manualele, literatura educațională și cărțile de referință sunt de preferat în braille.
Este necesar să înțelegem că și copiii nevăzători și cu deficiențe de vedere au nevoie de cărți cu imagini la fel ca și alți copii. Cei care văd parţial pot beneficia de cărți cu imagini obișnuite, cu condiția ca culorile şi contrastele să fie suficient de clare, astfel încât detaliile să nu se îmbine între ele. Cei care sunt complet orbi trebuie să experimenteze imagini prin vârfurile degetelor. Prin urmare, mulți profesori și părinți au realizat manual cărți pentru copiii lor. Aceştia însă nu au de obicei experiența necesară pentru a interpreta aceste imagini figurative. Cei care nu au văzut niciodată o oaie sau un copac sau o casă sau o floare pur și simplu nu știu cum este un copac sau o casă sau o floare.
Unii artiști și editori au acceptat provocarea de a încerca să găsească, prin intermediul imaginației și reflecției, rezumate care pot fi produse în masă și cu care un copil să se poată identifica și pe care copiii orbi să le conceptualizeze fără nicio experiență vizuală. Pentru toţi copiii înseamnă mult să dețină cărți proprii, să le ducă noaptea în pat sau să le împrumute altora.
Un aspect foarte important şi mai apropiat de biblioterapie este nevoia de a citi despre experiențele altora. Poate fi un real ajutor posibilitatea de a vedea propria situație într-o perspectivă mai largă. Există un confort în a ști că alții au trecut prin aceeași experiență, chiar dacă condițiile și situațiile lor de viață sunt total diferite. Pentru unii oameni, ficțiunea poate fi o inspirație pentru a oferi noi perspective, conștientizare și acceptare.
Voi ce cărţi în limba română cunoaşteţi care să-i ajute pe copiii nevăzători?
P.S. După cum se poate vedea în poze mi-am cumpărat și cafea și ciocolate cu cafea :)
Commentaires